I Länsstyrelsens beslut att bevilja strandskyddsdispensen i Slättaröd S:1, understryks med tydlighet att Klinten-stugan ”utgör en kulturhistorisk unik företeelse”.
Enligt jurist Margareta Svenning på Länsstyrelsen så var husets kulturhistoriska värde av stor betydelse vid beslutet att låta bygga på strandskydd. Slättaröds bysamfällighet anför i ansökan att för att kunna bibehålla och rusta upp denna stuga krävs långsiktiga ekonomiska åtaganden. Slättaröds bysamfällighet behöver alltså pengar för att rusta upp och underhålla värdena i stugan så att allmänheten får tillgång till den.
Vi har funnit ett sätt att både bevara stugan och slippa bebyggelse på strandskydd!
Förordningen om bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer (2010:1121)
Ansökan sänds till Länsstyrelsen och en bilaga till Sveriges Hembygdsförbund. Det är möjligt att få bidrag upp till 90 % av kostnaden och det är långsiktiga avtal.
Enligt M. Svenning så är det bysamfälligheten som fått dispensen. Det är de som bestämmer vad de vill göra med den.
Det vore intressant att veta vad bysamfälligheten tycker. Tycker de att Bjäres historia genom Klintenstugan bevaras bäst genom att den bevaras i sitt nuvarande sammanhang? Eller tycker de att vår kulturhistoria bäst bevaras bäst med ett nybyggt 2010-tals hus liggande på samma tomt?
Om Antonia betalar bysamfälligheten för tomten, mot att rusta upp stugan för bidrag från staten, så blir huset hon bygger vid havet plötsligt relativt billigt. Eller hur? En bra affär kan man säga.
Detta påminner om diskussionerna kring Norrvikens trädgårdar. Där har hela tiden funnits möjligheter att finansiera ett bevarande av våra kulturskatter med statliga medel. Det krävs bara att någon har viljan att ansöka.
http://www.notisum.se/Pub/Doc.aspx?url=/rnp/sls/lag/20101121.htm
http://www.hembygd.se/apps/nyheter/las_mer.asp?NewsID=3391
Se tidigare blogg den 27/9 2010, Antonia på Klinten.